Danshormonet

Den här texten är hämtad från Odd Vesterlis hemsida, där står de mycket roligt, intressant och lärorikt om dans, kolla in den på http://www.vesterli.se/dans/index.php
Men just den här texten om Danshormonet var jag bara tvungen att fråga Odd om jag fick kopiera och ha på min blogg, för den förklarar så bra varför jag är som jag är, och tänker fortsätta med det.....vad det gäller dans :-D


Danshormonet

Många som börjar dansa och som har dansat ett tag blir förvånad över hur glad och lycklig man blir av att dansa och att man mår bättre efteråt. Men det är sällan någon har en riktlig förklaring till varför det är så. Men det finns en logisk (och kemisk) förklaring till detta. Förklaringen stavas oxytocin.


Oxytocin är ett hormon och en signalsubstans som...

...lindrar smärta
...sänker blodtrycket
...sänker nivån av stresshormoner
...ger bättre matsmältning och näringsinlagring
...stimulerar tillväxt
...påskyndar läkning av sår och stärker immunförsvaret
...gör oss mer lugna och rofyllda
...gör oss mer sociala och intresserade av vår omgivning
...gör oss mindre rädda och fientligt inställda
...förbättrar relationer
...underlättar inlärning

Och som om det inte var nog så är det beroendeframkallande.
Dessutom doftar det vilket gör att man kan känna lugn om någon i närheten är lugn.


Vad har då oxytocin med dans att göra?

Enkelt. Oxytocin sätter fart i kroppen vid vänlig fysisk kontakt. Exempel på detta är bland annat massage, någon lägger en hand på din arm, en kram och gosa med husdjur. Men kanske den absolut bästa effekten uppnår man med dans (foxtrot) då man faktiskt får fysisk vänlig kroppskontakt i 3,5 timmar. Det sätter väldans sprutt på oxytocinet.

Inte så konstigt att man då mår bättre efter att ha dansat en hel kväll. En del kan uppleva någon form av lyckorus efter exempelvis en dansmara (dansa fredag & lördag i 5 – 8 timmar per kväll) utan att egentligen veta varför.

Barn som inte får någon beröring dör. De tynar bort även om de får tillräckligt med mat eftersom de inte kan lagra näringen i kroppen. Vuxna kan överleva utan mänsklig närhet men knappast leva. De som verkligen vill leva och må bättre kan uppnå detta på ett lätt sätt genom att dansa.

.....så nu kanske ni kan förstå min stora glädje i att dansa :-)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback